Pyöräily- ja melontareitit

Pyöräillessä ja meloessa tunnet tuulen, kuulet linnut ja aistit metsän tuoksut. Siksi pyöräily ja melonta ovatkin parhaita tapoja tutkia luontoa Villa Lummelahden ympärillä. Tältä sivulta löydät muutaman reittiehdotuksen pyöräily- ja melontaretkiäsi varten. Voit katsella jokaista reittiä erikseen kartalla ja ladata käyttöösi gpx-reittitiedoston.

Katsasta myös turvallisuusvinkit sivun alareunasta ennen kuin lähdet pyöräilemään tai melomaan.

Yleiskuva reiteistä

Reitit

1. Pyöräillen Suomalansaareen: Koe saari maailman ääressä .

Kohteen kuvaus: Suomalansaari on harjusaari maailman ääressä. Sen rannat muodostavat viimeiset niemenokat ennen Saimaan suuria selkiä ja jos maata pitkin mielii kulkea vastarannoille, tulee matkaa helposti yli 100 kilometriä. Suomalansaaren kapeat kannakset, esimerkiksi Ketvelinniemi, hiekkarannat ja ennen kaikkea moneen suuntaan Saimaalle avautuvat upeat maisemat tekevät paikasta ehdottomasti vierailemisen arvoisen. Nämä osat Saimaata kuuluvat saimaannorpan tärkeimpiin asuinalueisiin eikä ole mahdonta bongata norppaa tarkastelemassa uteliaana ohikulkevia ihmisiä.

Reitin kuvaus: Lähde pyöräilemään Kopinniementietä ja käänny vasemmalle Kuivasensaarentielle. Sitten Rahikkalan-Pettiläntietä itään ja lopulta viimeinen etappi Suomalansaarentietä. Matkalla ohitat Pettilän kylän, missä voit nauttia lounasta ja Rahikkalan kylän joka tunnetaan Kirkonrakentajien kylänä. Paikalla on muistomerkki kunnioittamassa kirkonrakennustaitoa kehittäneiden miesten muistoa. Lähempänä Suomalansaarta voit pitää uimatauon hienolla Ketvelinlahden hiekkarannalla ja ihastella sen jälkeen maisemia Ketvelinharjulla.

2. Pyöräillen Sarviniemeen: Niemi keskellä Saimaata.

Kohteen kuvaus: Sarviniemi on niemi keskellä Saimaan suurimpia selkiä. Se on osa 2. Salpausselkää eli jääkauden aikaan syntynyttä suurta, koko eteläisen Suomen halkaisevaa reunamuodostumaa. Sarviniemessä on venesatama, hieno uimaranta sekä viihtyisä keittokatos mahdollistamassa mukava retkipäivä. Pidemmän reitin pyöräilijä pääsee Sarviniemestä lautalla Puumalan Lintusaloon ja Taipalsaaren Kyläniemeen. 

Reitin kuvaus: Villa Lummelahdesta pääsee Sarviniemeen rauhallisia hiekkateitä pitkin. Lähde Kopinniementietä kohti itää, käänny Kuivasensaarentielle oikealle ja käänny Tukialansalmen jälkeen Pönniäläntielle. Sitten Pyhälahdentie ja Rantatietä, kunnes tulet asfaltoidulle Suur-Saimaantielle ja käännyt vasemmalle. Nyt matkaa on enää kilometrin verran ja saavut pian Sarviniemeen. Matkalla näet lukuisia järven lahtia, salmia, mäntykankaita ja mäkisiä harjun reunoja. Osan matkasta lähellä Sarviniemeä kuljet Puolustusvoimien harjoitusalueen reunaa. Seuraa ja noudata silloin tien vieressä olevia opasteita, ettet eksy aluille, joilla liikkuminen ei ole sallittua.

3. Pyöräillen Partakoskelle, Kärnäkoskelle ja Savitaipaleelle: Fillarit alle ja kylille!

Kohteen kuvaus: Tämä reitti kokoaa lähialueen parhaat nähtävyydet ja palvelut yhden rengasreitin varrelle. Kärnäkoskella näet kenraali Suvorovin rakentaman linnoituksen ja myllymuseon, Partakoskella ihastut perinnemaisemaan ja saat taukoeväät Ravintola Partarannasta ja lopulta Savitaipaleella voit nauttia kaikista suomalaisen kylän peruspalveluista.

Reitin kuvaus: Pyöräile ensi Kopinniementietä Kuivasensaarentielle ja sitten Korholantielle ja sen jälkeen Kurhilantielle. Seuraavana Kivistöntielle, sitten Sammakontie ja Koskeintie. Nyt pääset asfaltoidulle Partakoskentielle ja saavut Kärnäkoskelle ja heti sen jälkeen Partakoskelle. Pyörän keula käännetään takaisin päin ja lähdetään Partakoskentietä kohti Savitaipaletta. Kun Savitaipale on nähty, suunnataan Taipalsaarentielle jolta käännytään Kurhilantielle. Reitti onkin jo alkumatkasta tuttu, kun käännytään Kurhilantielle ja seurataan siitä omia jälkiä takaisin Villa Lummelahteen.

4. Meloen Kärnäkoskelle: Taisteluvarustuksia, lampaita ja virtaavaa vettä.

Kohteen kuvaus: Melkeinpä Villa Lummelahden vastarannalla sijaitsee Kärnäkosken linnoitus, jonka rakennutti kuuluisa venäläinen kenraali Suvorov 1790-luvulla. Linnoitusalue on hieno nähtävyys ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä alue. Linnoituksen alueella on myös vanha mylly, myllymuseo ja kesäisin alueen ruohonleikkuun hoitaa lammaslauma. N. 500 metriä linnoituksen eteläpuolella sijaitsee lisäksi ns. Vuorilinnoitus ja sen vieressä keittokatoksellinen laavu. Itse Kärnäkoski on toinen puhtaan ja kirkasvetisen Kuolimon lasku-uoma. 

Reitin kuvaus: Villa Lummelahdesta melontareitti kohti Kärnäkoskea kulkee ensin etelään Kopinsalmen läpi. Tämän jälkeen kanootin keula käännetään länteen, melotaan Männikkösaarten vierestä ja saavutaan Kärnäkosken suussa olevaan linnoitusniemeen. Vaihtoehtoisesti voidaan meloa myös Kopinsaari pohjoispuolelta kiertäen vaikkapa tuulen tai aallokon niin vaatiessa.

Huom. Kärnäkoski ja Partakoski ovat uhanalaisen taimenen ja nieriän lisääntymisalueita. Älä kävele joessa, sillä se saattaa vahingoittaa kalan mätiä. Huomaa myös, että kaikki kalastus Kärnäkoskessa ja Partakoskessa on kielletty.

5. Meloen Partakoskelle: Muinaisten reittien risteyskohdassa.

Kohteen kuvaus: Partakoski on toinen kahdesta joesta, jotka laskevat Kuolimosta Saimaaseen. Luonnonkaunis koski on toiminut aikojen halki tärkeänä kulkuväylänä: maata pitkin kulkevat ovat ylittäneet vesistön kosken kohdalta ja vesiä pitkin liikkuvat ovat siirtyneet sen kohdalta järveltä toiselle. Tiesitkö muuten, että Partakosken ja Kuolimon kautta koko valtava Saimaan vesistö kytkeytyy vain hyvin kapeiden maakannasten kautta aina Kymijokeen ja sitä pitkin merelle asti. Niinpä kevyellä veneellä tai kanootilla liikkuva kansa on aikanaan kulkenut näiltä paikoilta aina maailman ääriin asti. Partakoskella kävijää palvelee nykyään kesäaikana Ravintola Partaranta.

Reitin kuvaus: Aivan kuten Kärnäkoskellekin mennessä, lähde melomaan etelään Kopinsalmen läpi ja aina Kärnäkosken suulle asti. Jatka Kärnäkoskelta n. 1 kilometrin matka pohjoiseen/luoteeseen ja olet Partakoskella. Jos etelän puoleinen tuuli on navakka, voit meloa myös Kopinsalmen pohjoispuolelta, matka on yhtä pitkä.

Huom. Kärnäkoski ja Partakoski ovat uhanalaisen taimenen ja nieriän lisääntymisalueita. Älä kävele joessa, sillä se saattaa vahingoittaa kalan mätiä. Huomaa myös, että kaikki kalastus Kärnäkoskessa ja Partakoskessa on kielletty.

6. Meloen Kuolimolle: Hippunen erämaista maisemaa.

Kohteen kuvaus: Kuolimo on upea järvi. Se on puhdas ja rauhallinen ja tarjoaa luonnossa liikkujalle hienoja mahdollisuuksia. Orrain taipaleen jyrkänteet ja laavu, Lepänkannon ranta, Morruuvuori, Kuolimonsalmi ja Suomensalon hiekkaranta ovat kaikki upeita paikkoja kokea luontoa, viettää kesäpäivää tai leiriytyä viettämään kohteessa useampikin päivä. Toki on muistettava, että Kuolimo on iso järvi eikä isoille järville pidä lähteä melomaan ilman riittävää melontakokemusta. Lisäksi erätaitoja ja varusteita tarvitaan, jos tarkoituksena on yöpyä luonnossa. 

Reitin kuvaus: Melo Villa Lummelahden rannasta Kärnäkoskelle ja siirrä kanootti maata pitkin Kuolimon puolelle. Jatka meloen esimerkiksi Suomensaloon. Voit palata takaisin Partakosken kautta ja siirtää kanootin siitä yli Saimaan puolelle.

Huom. Kärnäkoski ja Partakoski ovat uhanalaisen taimenen ja nieriän lisääntymisalueita. Älä kävele joessa, sillä se saattaa vahingoittaa kalan mätiä. Huomaa myös, että kaikki kalastus Kärnäkoskessa ja Partakoskessa on kielletty.

Turvallisuusvinkit pyöräilyyn ja melontaan

Pyöräily
  • Voit pyöräillä kaikilla teillä, mutta kunnioita ihmisten pihapiirejä. Niihin ei saa pyöräillä ilman lupaa tai asiaa.
  • Aja aina tien oikeassa reunassa.
  • Ole valppaana ja varo autoja erityisesti mäkisillä ja mutkaisilla hiekkateillä. Autot saattavat ilmestyä yllättäen mäkien ja mutkien takaa.
  • Pyöräilykypärän käyttö ei ole pakollista mutta erittäin suositeltavaa.
  • Kun käännyt oikealle tai vasemmalle, näytä kädellä suuntamerkki.
  • Maaseudun pikkuteillä, noudata samoja väistämissääntöjä kuin autot.
  • Varo löysää hiekkaa ja soraa, se voi olla liukasta pyörän renkaan alla.

Melonta

  • Tarkasta aina sää ennen järvelle lähtöä. Tarkasta myös sääennuste. Jos tuuli on yltymässä tai myrsky tulossa, älä lähde järvelle.
  • Pysy rannan lähellä äläkä ylitä suuria selkiä.
  • Käytä aina pelastus- tai kelluntaliiviä, joka pitää sinut pinnalla jos kanootti kaatuu.
  • Ennen lähtöä, varmista että kanootti ei vuoda, sen varustus on kunnossa: ehjät melat, kauha tai ämpäri veden tyhjentämistä varte, köysi kiinni keulassa.
  • Ota aina mukaan puhelin pakattuna vesitiiviisti.
  • Pukeudu sään mukaisesti ja pakkaa varavaatteet vesitiiviiseen ja kelluvaan pussiin.