Mökkikansio

Ohjeita ja vinkkejä Lummelahden mökeillä olemiseen ja viihtymiseen.

Tervetuloa rentoutumaan Lummelahden mökille, olemme iloisia, että valitsitte Villa Lummelahden!

Haluamme, että pääsette nopeasti kiinni rentoon mökkeilyyn ja olonne on mukavaa ja sujuvaa koko vierailun ajan. Lukaiskaa tämä opas läpi, niin tiedätte miten hommat toimivat Villa Lummelahdessa!

Älkää epäröikö ottaa yhteyttä jos jokin asia mietityttää! Mökin omistajan tavoitat aina numerosta +35840 722 1153  (varanumero +35850 434 9607).

Mökkikansion sisältö:

Asuminen ja mökillä olemisen perusasiat

Mökki on käytössänne tulopäivästä klo 16.00 lähtöpäivään klo 12.00

Pidä paikat kunnossa ja jätä mökki lähtiessäsi yhtä siistiksi, kuin se oli saapuessasi paikalle. Tiskaa asiat ja laita ne omille paikoilleen. Imuroi lattia ja asettele tavarat omille paikoilleen. Jos haluat loppusiivouksen lisäpalveluna tilaa se etukäteen.

Villa Lummelahdessa on kolme erillistä mökkiä: Iso Huvila, Hirsimökki ja Kalliomaja.

Lämmitys ja ilmastointi

Meidän mökit ovat lämpimiä myös talvella eikä sinun tarvitse huolehtia lämmitysasioista. Takkaa voit tietenkin lämmittää ja nauttia sen loimusta. Muista takan sytyttämisen yhteydessä varmistaa, että takan pelti on varmasti auki. Muuten saat savut sisään ja joudut tuuletushommiin.

Kesällä voit halutessasi viilentää sisäilmaa ilmastointilaitteella, joka löytyy jokaisesta mökistämme.

Iso huvilassa erillinen ilmanvaihto toimii liesituulettimen säätimestä. Pidä kone käynnissä minimillä koko oleskelusi ajan ja lisää tehoja kokatessa ja saunoessa. Laita liesituuletin pois päältä takkaa sytyttäessäsi.

Lajittelu, ekologisuus, vastuullisuus, aurinkoenergia

Lajittelemme biojätteet, lasit ja metallit. Laitathan siis eri tyyppiset jätteet omiin astioihinsa. 

Luonnon kannalta kestävät valinnat ovat meille tärkeitä. Mökeissä on aurinkosähköjärjestelmä, sähkönkulutusta suitsitaan tehokkaiden lämpöpumppujen avulla ja polttopuut kasvavat omissa lähimetsissä. Pidämme huolta myös Saimaasta. Jätevetemme eivät valu järveen emmekä halua sinne päätyvän myöskään roskia. Tuothan siis pihalla tai maastossa huomaamasi roskat roskikseen, etteivät ne päädy tuulen mukana järveen tai kauemmas luontoon.

Sähköauton lataus

Jos saavuit sähköautolla, voit ladata sitä näppärästi mökin nurkalla. Kysy isännältä tarkemmin latauspistorasian sijainnista. Toistaiseksi tarjolla on vain tavallinen suojamaadoitettu pistorasia, jonka kanssa tarvitset oman johdon joka sopii omaan autoosi. Jos pystyt ajoittamaan autosi lataamisen aurinkoisiin hetkiin, saat sähkön paneelien kautta ekologisesti suoraan auringosta.

Polttopuut

Tulen loimu on oleellinen osa mökkikokemusta. Löydät polttopuut takkaan, saunan kiukaaseen ja grillinotskiin liiteristä. Puut kuuluvat vuokrahintaan mutta olethan tässäkin asiassa huomaavainen: käytä puita säästeliäästi ja kohtuudella. Säästät näin kustannuksia, metsäluontoa ja ilmakehää.

Jos valmistat ruokaa grillikodassa suosittelemme tuomaan grillihiiliä, niitä saat Savitaipaleen kyläkaupasta.

Takat ja nuotiopaikat

Jokaisessa mökissämme on takka, johon voit laittaa tulet kun haluat tunnelmaa ja lämpöä. Muista takkojen kanssa nämä jutut: 

Ennen tulen sytyttämistä varmista, että takan pelti on auki ja laita liesituuletin pois päältä. 

Sulje takan pelti kun viimeinenkin hiillos on varmasti sammunut takasta, varsinkin kylmään vuodenaikaan. Näin lämmöt eivät karkaa mökistä. 

Kesäillassa parasta on tulilla istuminen ulkona! Teethän ulkona tulen kuitenkin vain sille tarkoitetussa grillipaikkaan.  


Turvallisuus ja toiminta hätätilanteissa

Hätätilanne tulee harvoin mutta jos sellainen sattuu kohdallesi, on tärkeää tietää miten toimia.

Jos kohtaat onnettomuuden eikä tilanne ole hallinnassasi, soita aina heti ja ensimmäisenä hätäkeskukseen eli numeroon 112.

Jokaisessa mökissämme on palovaroitin, joka ilmoittaa savusta ja tulesta. Tulisijojen vieressä on myös häkävaroitin. Löydät sammutuspeitteen ja sammuttimen ensisammutusta varten sekä hätäensiapupakkauksen mökin tarvikekaapista, joka on merkitty merkkitarralla.

Parempi kysyä kuin katua! Mökin omistajan tavoitat aina numerosta +35840 722 1153  (varanumero +35850 434 9607) joten kysy, jos jokin asia pohdituttaa.

Lummelahden osoite ja koordinaatit:
Kopinniementie 251, 54950, Pettilä, Savitaipale
Sijainti: N=6793350.212, E=540368.329 (ETRS-TM35FIN)


Ajanvietto ja rentoutuminen

Sauna

Miltä tuntuisi mökkeily ilman saunomista? Niinpä, eihän se olisi mistään kotoisin! Lämmitä siis sauna heti kun siltä tuntuu. 

Isossa Huvilassa on sähkösauna ja sen yhteydessä suihkullinen pesuhuone. Saunan kiukaan kytkin on pesuhuoneen puolella ja  sauna lämpiää noin 30-45 minuuttia saunomisvalmiuteen. Sauno niin kauan kuin hyvältä tuntuu ja napsauta kiuas pois päältä lopetettuasi saunomisen. 

Hirsimökissä on perinteinen suomalainen puusauna. Se tarkoittaa rätisevää tulta kiukaan tulipesässä ja ihanan pehmeitä löylyjä (kunhan et lämmitä saunaa liian kuumaksi). Peseytyminen tapahtuu sekin perinteiseen tapaan saunatilassa, suihkua ei ole. Lämmin pukuhuone mahdollistaa jäähdyttelyn ja pukeutumisen.

Palju

Jos haluat täydentää mökkielämyksen rentouttavalla kylvyllä viileässä illassa tähtitaivaan alla, niin onnistuu! Voit vuokrata liikuteltavan ja puilla lämpiävän kylpypaljun. Hinnat löydät nettisivulta ja vuokraus hoituu ottamalla ajoissa yhteyttä isäntään.

Vene ja kanootit

Matti Nykänen sanoi, että kun ihminen nukkuu, niin sille ei tapahdu mitään. Mutta kun se ei nuku, se voi saada vaikka kalan. Tämä on totta, ja kalan voit saada jos menet järvelle.

Soutuveneen käyttö kuuluu vuokraan kaikilla mökeillä ja veneen varustukseen sisältyy kelluntaliivit kahdelle.

Avokanootti eli kolmen hengen inkkarikanootti ja tukeva kahden hengen kajakki on vuokrattavissa lisäpalveluna. Olemme tehneet myös melontakartat kauniille lähireitelle, tsekkaa ne nettisivuiltamme.

Polkupyörät

Fillarilla voit viilettää Lummelahden lähistön hiekkatiellä moniin hienoihin paikkoihin. Olemme valmistelleet alueen parhaisiin kohteisiin vievät pyöräreitit jotka sinun kannattaa katsastaa nettisivuilta. Ja tietysti voit polkaista pyörällä vaikka sieneen tai marjametsään.

Mökkipyörän löydät mökiltä ja voit käyttää sitä vapaasti liikkumiseen. Jos kaipaat vähän menevempää vempelettä, niin saatavana on myös maastopyöriä ja sähköpyöriä lisäpalveluna. Kysy näitä hyvissä ajoin, yhteystietoja löydät nettisivuiltamme.

Ympäristö, kohteet ja aktiviteetit

Tekemistä metsässä ja järvellä

Vaikka Lummelahti ei varsinaisesti sijaitse erämaassa tai edes kovin kaukana kaupungeista, on ympäröivä luonto silti rikasta ja voit nähdä alueella monia eläimiä. Saimaan norppa elää lähivesillä ja runsaan 450 yksilön merkittävä osa asustaa läheisillä Saimaan selillä. Lummelahden lähimetsässä liikkuu paljon hirviä ja lisäksi lähialueella on myös peuroja, ilveksiä, supikoiria ja mäyriä. Kesällä voit nähdä myös monia vesilintuja eikä komea kalasääskikään ole kovin harvinainen havaittava. 

Suomalaiset Jokaisenoikeudet takaavat sinulle vapauden liikkua vapaasti luonnossa. Saat kulkea jalan ja pyörällä, poimia sieniä ja marjoja sekä onkia kaloja pilkillä ja mato-ongella vapaasti ilman erillisiä lupia tai maksuja. Voit hyödyntää, ja kannustamme hyödyntämään jokaisenoikeuksia myös Lummelahden lähimetsissä ja -vesillä. Muista kuitenkin, nämä rajoitukset: älä kulje muiden pihapiireihin, jätä järvellä vähintään 50 metrin etäisyys muiden rantoihin ja laitureihin äläkä aiheuta haittaa tai häiriötä kulkiessasi luonnossa.

Kalastus, marjanpoiminta, sienestys

Jos haluat kalastaa, voit mennä mato-ongelle tai talvella pilkille tuosta vaan, mitään erillisiä lupia et tarvitse. Jos haluat heittää tai vetää uistinta, tulee sinun maksaa kalastonhoitomaksun, löydät siihen liittyen lisätietoa Eräluvat-palvelusta. Jos haluat laskea verkot, ota yhteyttä isäntään lupa-asioiden ja kalapaikkojen selvittämiseksi.

Marjat ja sienet pääset poimimaan hyvin läheltä, aivan mökin takametsästä. Mustikkasesonki on heinä-elokuussa ja puolukat ovat parhaimmillaan elo-syyskuussa. Sienimaastotkin alkavat usein aivan mökin pihalta. Sienestyskausi tosin vaihtelee vuosittain paljon sateista ja lämpötilaeroista johtuen. 

Pyöräily- ja melontareitit

Kuten jo aiemmin tässä oppaassa on todettukin, olemme valmistelleet nettisivuille hyvät reittiohjeet ja kartat parhaista pyöräily- ja melontareiteistä. Suosittelemmekin tutustumaan lähiseutuihin nimenomaan lihasvoimalla liikkuen, silläviisiin luonto tulee nimittäin aivan iholle, hyvällä ja terveellisellä tavalla.

Jos haluatte oppaan johdattamia luontoelämyksiä, voimme tarjota pienryhmille ( min 3 henkilöä) yhteistyökumppanin kanssa ohjattuja 2-3 tunnin metsärentoutusretkiä (esim. riippumattorentoutusta) tai talviaikaan lumikenkä- tai liukulumikenkäretkiä. Kysy lisää ja varaa nämä hyvissä ajoin etukäteen! 

Uiminen

Uiminen puhtaassa Saimaassa onnistuu tietysti Lummelahden omassa rannassa. Huvilalla ja hirsimökillä on oma hiekkaranta. Kalliomaja ei sijaitse rannan lähellä vaan taampana sisämaassa. Sillä on rannassa venepaikka ja laituri.

Myös avantouinti onnistuu kunhan varmastat asian isännältä etukäteen ja ehditään sahata järveen reikä!

Muita uimapaikkojakin on lähialueella useita

Pettilän kylän ranta, Kunnanrannantie 54, Savitaipale. 

Ketvelinlahti, Suomalansaarentie 183, Savitaipale

Solkein ranta, Lavatie 53, Taipalsaari. 

Olkkolan uimaranta Savitaipaleen keskustassa Olkkolantie 4, Savitaipale 

Lepänkannon uimaranta, Myllylammentie 312, Savitaipale

Tanssilavat

Maalaisromantiikan huipentuma löytyy kesäiltana lavatansseista.  Lähimmät tanssilavat sijaitsevat Säänjärveltä (Savitaipaleen kirkolta 3 km), Välijoelta (Savitaipaleelta Taavetin suuntaan), Iitiältä (Savitaipaleelta Lappeenrannan suuntaan). Katsasta lavojen ohjelma niiden omilta nettisivuilta ja käy parketilla pyörähtämässä. Tai vain ihailemassa muiden menoa.

Pettilän kylä

Vain 5 min automatkan ja 15 min pyöräilymatkan päässä Lummelahdesta sijaitsee Pettilän kyläkeskus (Kuivasensaarentie 1196). Vanha historiallinen koulurakennus toimii tapahtumakeskuksena, jota kyläyhdistys pyörittää talkoovoimin. Keskuksessa on kahvio sekä kirpputori ja kesäisin tarjolla on keittolounasta. Löydät kyläkeskuksesta myös tekonurmikentän, sulkapallokentän, golf-puttiradan, tikkataulut sekä beach-volleykentän. Varusteita voit lainata vapaasti käyttöösi.

Pettilän kyläkeskus on auki kesäaikaan. Tarkasta palvelut ja aukioloajat Pettilän kylän nettisivuilta.